Táncszínházi Csongor

Szeretsz engem... - La dance company

tünde@csongor.hu - Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza

A Csongor és Tünde parafrázisának tekinthető Ladányi Andrea előadása, amelyet két változatban is elkészített. A Szeretsz engem... című produkciót eredetileg Szegedi Nemzeti Színházban mutatták be, de a La dance company - nagyrészt átalakított szereposztással - vendégjátékokon is szerepelt vele. Mikita Gábor cikke egy miskolci előadás alapján készült. Az előadás új változatát Nyíregyházán készítette el Ladányi Andrea, nagyrészt a helyi társulat színészeire építve. A tünde@csongor.hu című produkciót Bíró Kristóf mutatja be.

 

A valóra vált mese szomorúsága

 

Amikor a játék kezdetén egy skótkockás bőröndöt helyez el az egyik szereplő a színpad szélén, már sejtjük, vándorútra indulunk Ladányi Andrea társulatával. Arra viszont nem számítunk, hogy a mese vége nem lesz a néző számára örömteli, noha a főhős elnyeri szíve választottját.

Ladányi Andrea az elérhetetlen utáni vágyakozás, az örök keresés gazdag mesevilágából merít, s az alapmítoszt annak több ezer éves ősi közegéből egy viszonylag új mitikus világba, a fantasyk birodalmába helyezi.  Egy nagyváros fényes hídjának tövében, plakátrengeteg előtt indul a játék. A vetített díszlet plakátjai idővel szétfoszlanak, s egyetlen nagy képpé állnak össze, így a néző számára is láthatóvá válik, mit ábrázol a fotó, melyet a fiúszereplők ,,gusztálva" nézegetnek: egy „cyber-bombázó" portréja vadít. Egyikük végzetesen bele is szeret: hiába a többiek figyelmeztetése, a szakadtfarmeres Fiú (Bánki Zsolt határozott eszközökkel megformált alakításában) a műnő keresésére indul a számítógépes játékok virtuális világába. A néhány színnel megfestett vetített mozgó képek a fantasy több stílusirányzatát követik - az egyik véglet a palotabelsők pompázatos varázslatosságával lenyűgöző labirintus, a másik az egyszerűbb számítógépes animációkat idéző mozgó koponyasor, propellerként forgó kaszákkal. Ami közös: a komor titokzatosság, a valóságtól végig izgalmasan elemelő, a nézőt is megejtő mágikusság.

 

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható.


Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.


Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


 

 

Mikita Gábor-Bíró Kristóf
10. 01. 13. | Nyomtatás |