Egy csipetnyi agyvelőpempő

Anamnesis - Katona József Színház és a Szputyik Hajózási Társaság

Szíveskedjék terpeszállásba állni, mélyen előrehajolni, s ebben a pozitúrában maradva, a két lába közt hátratekinteni: Köszönöm. Most nézzünk körül, adjunk számot a látottakról. Íme, a világ fejtetőre állt…” (Örkény István: Arról, hogy mi a groteszk) – Nem lehet elégszer gyakorolni, és még mindig nem elcsépelt – példa ráaz Anamnesis.

Szemerédi Fanni

Dokumentarista, szürreális, populáris, abszurd nyomor-revü. A definíció szerint az anamnézis „jelentése kórelőzmény, valamennyi orvostudományi szakágazatban a vizsgálat egyik alappillérét jelenti.Felvétele során az orvos célja a beteg kórtörténetének, valamint jelen panaszainak megismerése és rögzítése.” Ki a Bodó Viktor által rendezett előadás betege? A magyar egészségügy? A magyar társadalom és benne minden egyén külön-külön? A mindenkori politikai elit, a döntéshozók, akik az egészségügy mindenkori állapotáért felelősek? Kit azonosíthatunk páciensként? Kinek a panaszait veszi fel az előadás? Célja, hogy hasznosnak mondva magát „társadalmi problémákkal” foglalkozzon, azokra reflektáljon, kérdéseket vessen fel, vagy „csak” leírja a mai magyar egészségügy állapotát – mintegy dokumentálva, krónikálva, figyelemfelhívás-képpen? Nem igazán.

Nem is lenne Bodó Viktor magamaga, ha nem úgy fogná meg a kérdést, hogy fejre állítja az egészet, jól megrázza, amit a zsákba bedobáltak (az alkotók által készített interjúk az egészségügyben dolgozókkal és páciensekkel, a színészek terepgyakorlata különböző területeken, például mentőszolgálat, hajléktalan kórház, baleseti ügyelet), úgy, hogy potyogjanak az égből, és utána szédülten ténferegjenek a káoszban a kórházak megszokott szereplői: betegek, orvosok, nővérkék, portások, halottak, látogatók, csótányok és egyebek. Gyors vágások, sztereotip képek és (zenei) idézetek tömkelege (hogy a néző csak kapkodja a fejét, és örül, ha az utalások egy kis hányadát felfogja, és a poénok egy részéről nem csúszik le, de a hívószavakra beindul a pavlovi reflex, és jönnek elő az asszociációk) Doktor Bubótól Brinkmann professzorig, a Queentől az All that Jazzig, a külföldre csábuló orvosoktól a szexis vagy agyonhajszolt nővérkékig.

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2013/2. számában.

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól:  ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 495 Ft

Egy éven belül megjelent számok: 395 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

13. 08. 13. | Nyomtatás |