Új év, új élmények, új remények

Minden kedves olvasónknak színházi élményekben gazdag, boldog, békés új esztendőt kívánunk. Örülnénk, ha 2011-ben is megtisztelnének bennünket figyelmükkel. Számíthatnak rá, hogy az Ellenfény online idén beszámol a tánc- és színházművészet legfontosabb eseményeiről: új bemutatóiról, vendégjátékairól, kiemelkedő fesztiváljairól.
Sándor L. István | 11. 01. 1.

Úgy tűnik, hogy 2011-ben több lehetőségünk lesz terveink valóra váltására, mint a mostoha, korántsem bőkezű 2010-es évben. Most reális lehetőségnek tűnik, hogy naponta egy-egy új írással jelentkezzünk az Ellenfény online-on. Ezekkel az írásokkal igyekszünk minél szélesebb áttekintést nyújtani a tánc- és színházművészetről.

Minden héten beszámolunk az előző hét legfontosabb táncművészeti eseményéről, írunk a két legfontosabb színházi bemutatóról, melyek közül az egyik mindenképpen vidéki előadás lesz, beszámolunk az előző hét legfontosabb gyerekszínházi előadásáról, valamint cikket közlünk az előző hét legfontosabb független előadásáról, legyen az akár táncművészeti vagy színházi bemutató. A maradék két napon azokról az előadásokról írunk, amelyekkel az előző egy-két héten nem tudtunk foglalkozni, de fontosnak bizonyultak, így érdemes rájuk visszatérni.

Az Ellenfény online 2011-ben hangsúlyozottan törekszik arra, hogy ne csak kritikákat, reflexiókat közöljön. Egy-egy aktuális bemutatóhoz, eseményhez kapcsolódóan szeretnénk megszólítani koreográfusokat, rendezőket, drámaírókat, tervezőket, zeneszerzőket, színészeket, táncosokat. Kíváncsiak vagyunk gondolkodásmódjukra, szemléletükre, észjárásukra. Szeretnénk, ha a művészet iránt érdeklődő közönség is többet érthetne meg munkájukból.

Olvasóink idén is számíthatnak rá, hogy nem csak a saját véleményünket tartjuk fontosnak. Mint ahogy ezt már tapasztalhatták, az egyes cikkeink végén nemcsak saját kapcsolódó írásainkra hivatkozunk, hanem linkelve összegyűjtjük mindazokat a kritikákat, amelyek az adott előadásról (vagy művészeti eseményről) az interneten olvashatók. Így egy-két kattintással tájékozódhatnak, hogy hol milyen egyéb vélemények jelentek meg. De nemcsak a kritikákat linkeljük, hanem azokat az interjúkat is, amelyek fontos tanulságokkal szolgálhatnak az adott előadás befogadásában, feldolgozásában. Ha közfigyelemre számot tartó, vitaképes véleményekről van szó, akkor még a blogbejegyzéseket is elérhetővé tesszük. (Sőt ha videóajánlók, előadásrészletek is elérhetők az interneten, azt is az adott előadásról szóló cikk után linkeljük).

Lehetőséget nyújtunk arra is, hogy olvasóink is elmondják véleményüket akár az adott előadásról, akár a róla megjelent írásokról, de persze tisztában vagyunk vele, hogy a legtöbben úgy gondolják, hogy nem a nyilvánosságra tartozik, amit gondolnak.

Számíthatnak olvasóink továbbra is arra, hogy a legizgalmasabb előadásokkal, a legértékesebb művészi eredményekkel nyomtatott folyóiratunkban, az Ellenfényben részletesebben foglalkozunk. Tematikus lapszámainkban továbbra is igyekszünk megőrizni a születő művészi értékeket. Reméljük, hogy izgalmas tánc- és színházművészeti események várnak ránk 2011-ben. És reméljük, hogy mi is szellemi izgalmakban gazdag internetes és nyomtatott folyóiratot tudunk majd közreadni.

 

matt-utca-szak

Az Utca-Szak Maszk című előadása