A Bánk bán-rejtély

Katona József művéről

A magyar dráma örökségéből csak alig néhány mű vált a színházak állandó repertoárdarabjává, s még kevesebb az irodalmi kánon részévé. A 19. századból a Csongor és Tünde és Az ember tragédiája mellett csak a Bánk bán említhető, amely mindkettőbe beletartozik. Ezeket az iskolai kötelező olvasmányokat (nagyrészt a középiskolás közönségre számítva) folyamatosan műsorukon tartják a magyar társulatok, de izgalmas, eleven előadások, amely kortárs színházi értékeket teremtenének, csak ritkán születnek belőlük.

Sándor L. István | 17. 09. 20.

Időutazás a Kádár-korba

Sándor L. István: Repedések a rendszeren

Sándor L. István könyve – akárcsak ikertestvére, A Katona és kora. A kezdetek című kötet – időutazás a 70-es évek végének Magyarországára. Egy rég elmúlt, de sok szempontból máig velünk élő korszakba.

selinunte | 17. 05. 20.

Színházi időkalauz

A Katona és kora. A kezdetek – Ellenfény könyvek, 2014

Ebben a könyvben 1981 decemberében megnyílik egy régi-új színház, a Katona József Színház, amelyről akkor még nem tudni, hogy a 80-as évek legfontosabb kulturális helyszíne lesz – a Katona.

Sándor L. István | 17. 05. 20.

A Vígszínház és Ljubimov

Bűn és bűnhődés (1978)

Az 1977/78-as évad egyik legnagyobb eseménye az volt, hogy Ljubimov (1917-2014), a világhírű Taganka Színház alapító igazgatója a Vígszínházban dolgozott, és Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című regényét állította színpadra.

Sándor L. István | 17. 05. 19.

Százéves színház

A Modern Színpadtól a Katonáig

1916. november 18-án nyílt meg a Színház, amelyben most a Katona József Színház működik. Bárdos Artúr költöztette ide a Modern Színpadot. A kabaréból később drámákat játszó kamaraszínház lett, ekkor vette fel a Belvárosi Színház nevet, amelyet továbbra is Bárdos vezetett (többször távozott, később visszatért). A Belvárosi Színházat - az 1949-es államosítások után - 1951-ben a Nemzeti Színházhoz csatolták. Ekkor vette fel a Katona József Színház nevet.

-doris- | 16. 11. 18.

Andrzej Wajda

(1926-2016)

Andrzej Wajda nemcsak a 20. század egyik legnagyobb hatású filmrendezője volt, hanem nagyszerű színházrendező is, akinek több előadása (és az előadások nyomán készült szövegkönyve, adaptációja) látható volt Magyarországon. Egyik leghíresebb színházi előadásának felidézésével búcsúzunk tőle.

Sándor L. István | 16. 10. 10.

Megtudni az igazságot?

Arthur Miller: Istenítélet (A salemi boszorkányok) - Kaposvári Csiky Gergely Színház

Mohácsi János a Vígszínházban is megrendezte az Istenítéletet. A salemi boszorkányok című Miller dráma alapján készült előadás új bemutatójára az 1995-ös kaposvári ősbemutató felidézésével készülünk. Az előadás az 1994/95-ös évadban megkapta a színikritikusoktól a legjobb rendezés díját.

Sándor L. István | 15. 12. 20.

Ma már többet tudunk a politikáról

Beszélgetés Mácsai Pállal

Mácsai Pál főiskolai osztályának legfontosabb vizsgaelőadása 1983 őszén a Kerényi Imre rendezte János király volt, amelyben Mácsai mellett Funtek Frigyes és Hirtling István játszotta a főszerepeket - akárcsak a következő évben a Várszínházban, ahol Kerényi ismét színpadra állította Dürrenmatt Shakespeare-átiratát. A Mácsai Pál vezette Örkény Színház 2011-ben tűzte műsorra a János királyt. A Bagossy László rendezte előadásban Mácsai Pandulpho érsek szerepét alakítja.

Sándor L. István | 15. 12. 14.

Vége a haladásnak?

Schnitzler és a bécsi századvég

Száz éve sokat olvasott és frissen játszott író volt Arthur Schnitzler , akit mára szinte teljesen elfelejtettünk. Ezért számít felfedezésnek az Örkény Színház Bernhardi-ügy című előadása. Pedig nemcsak Schnitzler alkotói pályája izgalmas, hanem az a kor is, amelyben élt, és amely nagyon sok hasonlóságot mutatat a jelennel.

Sándor L. István | 15. 11. 5.

Az élet minden szintjén

Oleg és Vlagyimir Presznyakov: Terrorizmus

Október 1-jén mutatja be a székesfehérvári Vörösmarty Színház a Presznyakov-testvérek Terrorizmus című darabját. A művet eddig egyszer játszották Magyarországon, 2005-ben Szolnokon, a szerzők rendezésében. Az új bemutató kapcsán idézzük fel a korábbit.

Sándor L. István | 15. 10. 1.

Purgatórium

A Top Dogsot – Bagossy László rendkívül sikeres 2002-es előadása után – 2003-ben bemutatták Nyíregyházán (Koltai M. Gábor rendezésében), majd 2007-ben Temesváron Laurian Oniga rendezésben. Ugyanebben az évben Szolnokon is színpadra került Telihay Péter rendezésben. Erről az előadásról az Ellenfény 2007/7.  számában Sándor L. István írt.

Sándor L. István | 15. 09. 25.

Mi marad egy rendező után?

Ács János (1949–2015)

Ács Jánosról úgy beszélnek a haláláról megjelent hírek (sőt némely megemlékezés is), mintha egyetlen műves rendező volna. A kaposvári Marat / Sade kétségtelenül színháztörténeti jelentőségű előadás. De fontos lenne emlékezetben tartani Ács János más maradandó munkáit is. És érdemes lenne azon is elgondolkodni, hogy most a halálakor miért nem úgy beszélünk róla, mint az egyik legnagyobb magyar színházi rendezőről.

Sándor L. István | 15. 07. 27.

TOVÁBBI ÍRÁSAINK