Alkotó játék. Világteremtés

Bábszínházi világnap

Március 21. a bábművészet világnapja is. Ez alkalomból idén Kovács Géza, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója írt üzenetet, amelyben Kovács Ildikó gondolatait tolmáncsolta.

Kovács Géza, Kovács Ildikó | 19. 03. 21.

Valaminek a kezdete

Az új nagyi; Az emlékfoltozók; A bőbeszédű diófa – Vaskakas Bábszínház

Három mai mesével „lakta be" új otthonát a győri Vaskakas Bábszínház. Az új nagyi, Az emlékfoltozók és A bőbeszédű diófa nem szokványos gyerekszínházi történeteket mesélnek el. Mindhárom érinti valamilyen formában az elmúlás, a visszafordíthatatlan változás témáját, ám erről úgy tudnak szólni, mint ami magában hordja valami újnak a kezdetét is.

Szűcs Mónika | 17. 03. 22.

Mit kezdjünk magunkkal?

Shakespeare: Hamlet – Harlekin Bábszínház

A 8. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle egyik különdíját kapta a Hamlet bábszínházi változata. Az egri Harlekin Bábszínház előadása elsősorban kamasz nézők számára készült, de Somogyi Tamás rendezése a felnőtt nézők számára is érdekes lehet. Még talán azoknak is kínál új nézőpontokat, akik jól ismerik Shakespeare-t és leghíresebb darabját.

Kondorosi Zoltán | 16. 05. 25.

Bábszínházak a Gyerekszínházi Szemlén

Furcsa következtetésre jut az ember, ha végignézi a Marczibányi téri Művelődési Központban rendezett Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle 14 éven aluli gyerekeknek szóló előadásait. Úgy tűnik, hogy ma Magyarországon ezt a műfajt a bábszínházak képviselik.

Sándor L. István | 16. 03. 21.

The Cube

Krystyna Milobedzka: A haza – Mesebolt Bábszínház, Szombathely

Ha van valami, ami a hétköznapi gondolkodás számára ellenáll a lírának, akkor az a kocka. Hogyan születhet körülbelül háromszor három méternyi területen, százhatvankilenc darab kockából lírai szépségű, vallomásos (báb)színházi előadás? Körülbelül úgy, ahogy a gyerek színes kockákból várat-világot épít: korlátlan, kockázatot nem ismerő fantáziával és pihekönnyű, sziklaszilárd, elmélyült koncentrációval. A haza – a szombathelyi Mesebolt Bábszínház előadása – a lengyel Krystyna Milobedzka darabja alapján készült.

Ölbei Lívia | 16. 04. 5.

Szabad az átjárás

Gimesi Dóra: Tíz emelet boldogság - Mesebolt Bábszínház, Szombathely és Budapest Bábszínház

A Mesebolt Bábszínház a Budapest Bábszínházzal koprodukcióban mutatta be Tíz emelet boldogság című előadását. Gimesi Dóra meséjét (A Csomótündér-kötetből) Veres András írta bábszínpadra.

Ölbei Lívia | 14. 01. 30.

Paradicsomi állapotok

Meseboltos anzix

A szombathelyi Mesebolt Bábszínház már régen túlnőtt azokon a kereteken, amelyeket a Gazdag Erzsitől kölcsönvett, a költő bájos-kedves gyerekvers-világát idéző név sugall. Másrészt viszont önálló életre kel, metaforává válik a Mesebolt: a sokféleséggel, a változatossággal és a változatosság csábításával azonosítja a társulatot. (Vagy fordítva: a társulat a Meseboltot.) Nézzünk körül a polcokon.

Ölbei Lívia | 13. 06. 5.

Vitéz László mángorlásai

Az elásott kincs – Mesebolt Bábszínház, Szombathely

„A sapkámat – azt ne! Azt még Heni keresztapám varrta nekem” – kiabálja az éhes krokodilnak Vitéz László a Mesebolt Bábszínház évadnyitó előadásának zárójelenetében. De Kovács Géza rendezése nem csak a Kemény Henrik-hagyományt írja tovább: gyöngéd, játékos és teremtő tisztelettel.

Ölbei Lívia | 13. 09. 30.

Játékostársakat találni

Beszélgetés Bartal Kiss Ritával

Sokféle szerepkörben – rendezőként, színészként, tervezőként és kivitelezőként is – találkozhattunk Bartal Kiss Ritával az ESZME fesztivál három napján.

Szűcs Mónika | 12. 03. 22.

Szabadság és közösség

Beszélgetés Kolozsi Angélával

Kolozsi Angéla volt a 2. ESZME fesztivál egyik „sztárja”, hiszen – különböző minőségekben – három előadásban is érdekelt volt. A fesztivál második napján láthattuk a Nem akarok többé boszorkány lenni! című Tintaló produkciót, amelyet ő írt és játszott. A fesztivál harmadik napját a Vaskakas Bábszínház és az ESZME közös produkciója a Repülési lecke kezdőknek zárta, amelyet Ujvári Janka társaságában Kolozsi Angéla játszott. Előtte a Hepp Trupp új produkciója volt látható. A Bódog és Szomorillát Kolozsi Angéla írta és rendezte.

Sándor L. István | 12. 03. 24.

A sütemények királynői

Paul Maar: Tessék engem megmenteni! – Mesebolt Bábszínház, Szombathely

A világot jelentő asztalon játszódik a Mesebolt Bábszínház legújabb bemutatója, a Tessék engem megmenteni!, amely eléri a legtöbbet, amit színház elérhet: Bartal Kiss Rita rendezése tökéletesen elhiteti, hogy ez a nagyon pontosan, szépen megtervezett előadás itt és most, a szemünk láttára születik meg. 

Ölbei Lívia | 12. 03. 31.

Mese,mítosz, álom: képszínház a boldogságról

Boldog képek – Vojtina Bábszínház, Debrecen

Bartal Kiss Rita rendező és Horváth Mária tervező legújabb közös munkája a Vojtina Bábszínházban bemutatott Boldog képek című előadás. Ebben is, akárcsak az előzőekben, nem a történet, hanem a képi hatásokaz elsődlegesek.

Sinka Judit | 12. 09. 6.