Mi történik a héten?

Színház, tánc, irodalom

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdiószínház 35. születésnapját ünnepli egy fesztivállal. Két előadásban is látható a héten Sarah Kane Szétbombázva című darabja. Komáromban is bemutatják a Kabarét, Kertész Imre regénye kerül színpadara a Vígszínházban. Bata Rita Magyarországon is bemutatja legújabb darabját.

Ellenfény | 19. 04. 4.

Mi történik a héten?

DESZKA fesztivál a debreceni Csokonai Színházban

Egész héten folytatódik a DESZKA fesztivál. A program ebben az évben is változatos. És sokféleségében mutatja azt is, hogy a kortárs drámának (vagy a kortárs előadásnak) hányfajta felfogása is létezik napjaink magyar színházában.

Ellenfény | 19. 04. 3.

A hét legfontosabb eseményei

Klasszikus drámák kortárs színpadon

Egy antik dráma sokféle feldolgozásából „összeállított" darabot rendez Budaörsön Alföldi Róbert. Antik témát feldolgozó Füst Milán darabot rendez Nagyváradon Hargitai Iván. Egy Shakespeare átiratot állít színpadra Miskolcon Mohácsi János. És hőskorszakának „klasszikusaiból" mutat be összeállítást a Közép-Európa Táncszínház. Egy 19. század végi drámából fizikai színház születik Szatmárnémetiben.

Ellenfény | 19. 03. 29.

A hét legfontosabb eseményei

Kortárs drámaírók, kortárs bemutatók

Heti ajánlónk első részének középpontjában a kortárs dráma áll. Kortárs drámából készülő kortárs előadást mutat be a szabadkai Kosztolányi Színház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Indul a kortárs dráma jelenleg egyetlen fesztiválja, a debreceni DESZKA. És kortárs darabból tart bemutatót a zalaegerszegi Griff Bábszínház is.

Ellenfény | 19. 03. 28.

A hét legfontosabb eseményei

Bemutatók a hétvégén

Székely Csaba és Alekszandr Molcsanov bemutatói képviselik a héten a kortárs drámát, Strindberg és Feydeau a klasszikusokat, de mindkettőnek kortárs olvasatát ígérik az ajánlók. Emellett ismét színpadra kerül egy legendás film és egy klasszikus népmese is. A butoh nagymestere Budapesten tart bemutatót. Új előadások Szatmárnémetiben, Szegeden, Debrecenben és Dunaújvárosban, valamint a győri Vaskakas Bábszínházban és a Nemzeti Táncszínházban.

Ellenfény | 19. 03. 22.

A hét legfontosabb eseményei

Kortársak és klasszikusok bemutatói

Sokféle bemutató látható a héten is. Sor kerül egy kortárs dráma – egy fontos ifjúsági színházi darab – budapesti vendégjátékára. Egy drámaíró-rendező és egy színészosztály közös előadást mutat be a színművészeti főiskolán. Két antik tragédia is színre került, az egyik a határon túl, a másik egy független budapesti társulat előadásában. Ezen a héten is lesz Shakespeare-bemutató, most egy fővárosi művész színház műsorára kerül fel egyik tragédiája. És láthatunk bábszínházi bemutató is

Ellenfény | 19. 03. 13.

A hét legfontosabb eseményei

Kortárs drámák bemutatói

A héten is nagyon sok színházi bemutató lesz, de meglepetésre ezek között most több friss kortárs mű van. Közülük emeljük ki a Katona, a Radnóti, a Karinthy Színház és a sepsiszentgyörgyi színház új előadását, egy új magyar, amerikai, finn és lengyel kortárs dráma bemutóját.

Ellenfény | 19. 03. 6.

A hét legfontosabb eseményei

Klasszikus drámák bemutatói

A hét színházi bemutatóiban is – ahogy azt már megszokhattuk – a klasszikus drámák vannak többségben. Ezek közül egy debreceni Shakespeare-, egy marosvásárhelyi Hauptmann-, egy budapesti Szép Ernő-bemutatót emelünk ki, valamint egy Kafka-adaptációt, amely egy független társulat és a színművészeti egyetem együttműködésében készült.

Ellenfény | 19. 03. 7.

TOVÁBBI ÍRÁSAINK