A hét 10 legfontosabb eseménye

1. rész - Tánc- és színházművészet, gyerek- és bábszínház

Most már valóban elkezdődött az új évad. Túl vagyunk néhány fontos fesztiválon: a vidám és derűs darabokat felvonultató (és eközben – főleg a zenés programokkal – igazi városi sokadalmat teremtő) nyíregyházi Vidor Fesztiválon, a nem fővárosi színházak előadásait bemutató Vidéki Színházak Fesztiválján, és lezajlott a színházak éjszakája is. Ezen a héten is fontos események várnak ránk.
Ellenfény | 17. 09. 18.

 

XI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó (szeptember 15–21.)

 

Már pénteken elkezdődött és csütörtökig tart a XI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó. Először tíz éve, 2007-ben szervezték meg a fesztivált a Pécs 2010 – Európa Kulturális Programhoz kapcsolódóan (és annak támogatásával). Azóta a rendezvény a magyar táncművészet egyik fontos, a pécsi közönség és a táncszakma által is számon tartott eseményévé vált.

A találkozót múlt pénteken a fesztivált szervező Pécsi Balett előadása nyitotta meg. A makrancos hölgy a szervezetileg önállóvá vált Pécsi Balett első bemutatója. A saját bemutatón túl a Pécsi Tánctalálkozó jelentőségét az adja, hogy az ország fontos táncegyüttesei látogatnak el Pécsre, nemcsak a szakmai találkozás lehetőségeit teremtve meg, hanem megmutatva a helyi közönségnek fontos előadásaikat. Már lezajlott a Magyar Állami Népi Együttes (Apám ablakából az ég) és a Budapest Táncszínház (Száz év magány) bemutatkozása. Hétfőn este – valóban nemzetközivé téve a fesztivált – Balettgálát rendeznek a Kodály Központban európai balettcsillagok közreműködésével. Kedden a Győri Balett játssza el – újabb táncszínházi Shakespeare-feldolgozásként – a tavalyi évadukat nyitó Rómeó és Júliát Vámos György koreográfiájában (interjú vele a 2013/9. számban, csak fel kéne rakni). Kedden a Bozsik Yvette Társulat mutatja be egy régi nagy sikerük feldolgozását, a Kabarét Bozsik Yvette-tel a zenebohóc szerepében.

 

bozsik-kabare

Kabaré - Bozsik Yvette

 

Csütörtökön különleges estre kerül sor az autentikus és a kortárs néptánc, illetve a népzene iránt érdeklődők számára. Az est első része egy koncert Magyar Motívumok címmel, amelyben Borbély Mihály, Fülep Márk, Lukács Miklós és Bognár Szilvia mutatja meg a kapcsolatot a kortárs zene, a népzene és a népi ihletésű improvizációk között. Mindezt Tóth Ildikó és Farkas Zoltán Batyu tánca egészíti ki. Az est második részében a magyar kortárs tánc egyik legjelentősebb független társulata, a Kovács Gerzson Péter vezette, idén harmincéves TranzDanz mutatja be legújabb, Ratville című produkcióját.

A Pécsi Tánctalálkozót a Színház téren zajló táncházak, illetve különféle tánckurzusok egészítik ki. Uhrik Dóra élő tánctörténet órát tart Kozma Attilával és Topolánszky Tamással. A Magyar Táncművészek Szövetsége pedig szakmai fórumot rendez a táncművészet megjelenési lehetőségeiről a vidéki kőszínházakban.

 

Gimesi Dóra: Hessmese – Katona József Színház, Kecskemét (szeptember 21.)

 

Az évad első gyermekszínházi bemutatóját, a Hessmesét Kuthy Ágnes rendezi Kecskeméten – ezúttal nem a Ciróka Bábszínházban, hanem a Katona József Színházban. A bemutató alapjául szolgáló történet 2013-ban jelent meg Gimesi Dóra mesekönyvében, a Csomótündér c. szépen illusztrált kötetben. A megjelenés óta eltelt négy évben a kötetben olvasható öt történet mindegyike megtalálta a helyét a bábszínpadokon.

 

csomotunder-konyvborito

 

A címadó meséből Kecskeméten a Ciróka Bábszínházban Kuthy Ágnes rendezett nagyszerű előadást (amely 2013-ban megkapta a legrangosabb magyar gyerekszínházi elismerést, az Üveghegy-díjat). Ugyancsak ő vitte színpadra a következő évadban a kötetet záró lírai szépségű mesét (Tündér ballonkabátban) is a Cirókában. De más bábszínházak is felfigyeltek a mesekönyvre. A Mesebolt Bábszínház és a Budapest Bábszínház koprodukciójában készült a Tíz emelet boldogság. A többszörös fesztiváldíjas előadást Kovács Petra Eszter rendezte, és Hannus Zoltán játéka tette emlékezetessé. Ugyancsak Kovács Petra Eszter rendezte és Veres András írta bábszínpadra a kötet újabb meséjét (Istipisti és a kővirágok), amelyet tavaly a zalaegerszegi Griff Bábszínházban mutattak be. Tavaly ősszel játszották először a Hessmesét is Tengely Gábor rendezésében a debreceni Csokonai Színházban.

A Hessmese helyszíne egy tündér-postahivatal: ezek „majdnem úgy működnek, mint az ember-postahivatalok... A különbség csupán annyi, hogy a tündérpostások a leveleket nem csak kikézbesítik a címzetteknek, hanem – ha úgy hozza az élet – vissza is szállítják a postahivatalba. Mert megesik olykor – a szerelmes levelekkel kiváltképp −, hogy egy-egy cirkalmas betűkkel írt, hosszú éjszakákon át fogalmazott üzenet a szerelem elmúltával fölöslegessé válik.

 

hessmese-olvasoporba-2

A Hessmese olvasópróbája - középen Gimesi Dóra és Kuthy Ágnes

 

A címzettek (összetört szívű királyfiak és királykisasszonyok) ilyenkor még egy ideig sírva olvasgatják az egykori sorokat, aztán ha megelégelték a sírást, apró darabokra tépik, és a fecniket, cafatokat, dirib-darabokat egyszerűen kihajítják az ablakon. Szállnak ilyenkor a szerelmes szavak, titkos becenevek, szívből költött, döcögős verssorok, árván repülnek a város fölött. Azaz csak repülnének, ha a szemfüles tündérpostások lepkehálóikkal szép türelmesen össze nem szedegetnék őket... Aztán a postáskisasszonyok újra összeragasztgatják a darabkákat, el ne vesszen a világból az a sok szép, amit akkor írtak az emberek, amikor még szerették egymást." Ilyen tündér-postáskisasszony a történet főszereplője, a morcos Hess kisasszony is, akihez egy nap betoppan a hivatalba Pongrác, a folyton zsémbelő tündérpostás...

Kuthy Ágnes kecskeméti rendezéséhez Mátravölgyi Ákos készítette a terveket, Teszárek Csaba szerezte a zenét, a főszerepeket pedig Magyar Éva, Pál Attila, Danyi Judit és Hegedűs Zoltán játssza.

 

Budarats – Ma.Ze (szeptember 21., 22.)

 

Csütörtökön és pénteken egy új formáció táncbemutatójára kerül sor a Trafóban. Nagy Emese, Simet Jessica és Várnagy Kristóf a kétrészes esthez koreográfusként Batsheva Dance Company két táncosát, Guy Shomronit és Yaniv Avrahamot hívta meg.

 

Ma-ze

 

Nagy Emese előbb a MU Terminál tagja volt (2010/11-ben), majd táncolt a Budapest Táncszínház és a Duda Éva Társulat előadásaiban. Közben diplomát szerzett a Magyar Táncművészeti Főiskola modern tánc szakán (jelenleg mesterképzésre jár), majd 2014-től a Varga Kinga vezette DART táncosa, koreográfus asszisztense lett. Ugyancsak a DART tagja volt Várnagy Kristóf, aki korábban a balettől a kortárs táncon át egészen a cirkuszig már több műfajban kipróbálta magát. 1995 és 2004 között a Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatója volt, majd a Ballet Preljocaj, a Cirque du Soleil turnéin szerepelt. 2005–10 között a Frenák Pál Társulat tagja volt, majd 2010–12-ben a Cullberg Ballet táncosa, 2012-14-ben a Svéd Királyi Balett szólistája lett. Simet Jessicát a Frenák Pál Társulat több előadásában (Apokalipszis, Frisson, sWitch, kRush) is láthattuk. Laza Tímea a Gangaray Trambulin fiatal táncosai között tűnt fel tavaly.

A kétrészes est első darabját, Kumzits munkacímmel, nyáron a Sziget Színház- és Táncsátrában már lehetett látni. Az est második részében a Dzsumbuj című előadás látható, amelynek mozgatórugója Nagy Emese táncos és Jónás Vera zenész együttműködése, a két műfaj találkozásából felszabaduló energia.

 

Videóajánló

 

Jancsi és Juliska – Griff Bábszínház (szeptember 23.)

 

Szombat délután újabb gyerekszínházi bemutatóra kerül sor, a Griff Bábszínház mutatja be a Jancsi és Juliskát. A Grimm testvérek jól ismert meséjét Pallai Mara alkalmazta bábszínpadra. A szövegkönyvet hat évvel ezelőtt készítette a győri Vaskakas Bábszínház pályázatára, ahol 2011-ben Fige Attila rendezésében be is mutatták azt. Most ennek egy frissített változata kerül színpadra Zalaegerszegen.

 

jancsi es juliska griff

 

A darabról az előadást rendező Tengely Gábor elmondta, hogy belekerült a sztoriba egy szentjánosbogár is, aki képes ellensúlyozni a mese sötétségét, tragikumát, drámaiságát, és persze próbál segíteni a két főszereplőnek. Az előadás során a sötétség-fény különféle fokozatai is fókuszba kerülnek hatásosabbá téve ezzel a történetet.

Az előadás zeneszerzője Takács Dániel, tervezője Boráros Szilárd. Az utóbbi az előadást beharangozó sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy elsősorban arra törekedett, hogy a színészek játékával és a bábok minimális mozgatásával (jelzésszerű kéz- és lábmozgatás) a lehető legtöbb érzelmet lehessen kifejezni. Mindeközben pedig azonosulni is tudjon a közönség a szereplőkkel. Ahogy fogalmazott: a bábszínész munkájában nemcsak a bábok manipulálása a fontos, hanem a színész testtudata is, hiszen abból lehet építkezni.

 

jancsi-es-juliska-olvasoporoba

Szűcs István igazgató, Tengely Gábor rendező, Bartal Kiss Rita művészeti vezető és Lehőcz Zsuzsa

színész a sajtótájékoztatón

 

Az előadásban mutatkozik be a Griff két új tagja, Ricz Ármin és Berta Csongor is. Számukra azért izgalmas kihívás ez a munka, mert néhány hónapja végeztek Újvidéken színészként. Az előadás szereplője Dőry Brigitta, Kosznovszky Márton és – vendégként –Lehőcz Zsuzsa is.

 

Videóajánló

 

Gorkij: Éjjeli menedékhely – Győri Nemzeti Színház (szeptember 23.)

 

Szombaton egy sokat játszott klasszikus drámát mutatnak be Győrben. Gorkij 1902-ben írt drámája magyar nyelvterületen Éjjeli menedékhely címmel vált közismertté, noha a mű eredeti címe: A mélyben. (Néhány magyar előadás is ezt az eredeti címet viseli.)

A darab szereplői megfeneklett sorsú, a társadalom peremére szorult emberek, akik Kosztiljov menhelyén kilátástalan társbérletben tengődnek, összezárva egymással és a kilátástalan srosukkal. Egy furcsa vándor érkezése zavarja meg az addigi viszonyokat. Luka mindenkinek mond valami biztatót, reményt adót, miközben nem lehet tudni, hogy kicsoda ő valójábanban, és hogy hisz-e abban, amit mond vagy csak szép szavakkal felépített hazguságokat teremt.

 

ejjeli-menedekhely-olvasoporba

Olvasópróba a győri színházban

 

A darabnak majd' minden évadban volt újabb bemutatója. Az idei POSZT-on is szerepelt a kolozsvári színház előadása, melyet az orosz szármaszású amerikai rendező, Jurij Kordonszkij vitt színre. 2016-ban Keresztes Attila rendezte meg a művet a Marosávásrhelyi Nermzeti Színházban. 2015-ben a Csiki Játékszín mutatta be a darabot Victor Frunza rendezésében. 2014-ben a budapesti Nemzeti Színház is műsorára tűzte Viktor Rizsakov rendezésében. 2013-ban Eperjes Károly rendezte a veszprémi előadást. 2012-ben Kaposváron vitte színre a Gorkij-művet Valló Péter, aki most a győri előadást is rendezi.

Az előadás legfőbb érdekessége, hogy Luka szerepét vendégként Jordán Tamás játssza. A győri társulat tagjai közül többek között Csankó Zoltán, Simon Kornél, Rupnik Károly, Molnár Judit, Sárközi Józsdef, Ungvári István látható a produkcióban.

 

Videóajánló

 

Heti ajánlónk második része itt olvasható