Táncfarsang 2012

Mikor a fény testté hangosul

Bolero Avatars - Trans_formation – Budapesti LA Dance Company

Ladányi Andrea ránézésre törékenynek tűnő teste megállíthatatlanul, úthengerként halad előre saját útján, s újra és újra egyedülálló módon vegyíti a szilárd balett-tudáson alapuló kortárs táncot technikai vívmányokkal, audiovizuális eszközökkel. Olyan előadó, akinek kísérletei, felfedezetlen vidékek irányába tartó alkotásai is feltétlen, minőségi élményt nyújtanak.

Sándor Zita | 12. 02. 21.

Játszadozó felelősségvállalás

Voks – Tünet Együttes - Szabó Réka Társulata

Bár a demokráciának végtelen megjelenési formája lehetséges – akár az elnyomó hatalmakra hasonlító alakot is ölthet, a két ellentétes pólus közötti különbségtétel olykor kifejezetten nehéz –, egyik alapvetőnek tűnő ismérve a szabad választás joga. A mindenkire érvényes választási lehetőséggel csak meghatározott pillanatokban lehet élni; ezt a pillanatot nyújtja valamivel több, mint egy órányira a Tünet Együttes, hogy legyen alkalmunk elgondolkodni saját szavazatunk kollektív döntésekben játszott szerepéről.

Sándor Zita | 12. 02. 18.

Tánctörténet óra snittekbe zárva

A (első) bál – GNM Kontúr Fizikai Táncszínház

Egy régi, sikeres előadás vagy film felújítása, modern elemekkel való megtűzdelése biztos kiindulópontul szolgálhat egy produkció létrehozásában, kapaszkodót, megnyugtató hátteret nyújthat az alkotóknak. A kockázatvállalás elkerülhetetlen – hiszen ez a színháznak vagy bármely más előadó-művészetnek egyik lényegi eleme –, az előadás tétje ennek a kockázatvállalásnak a milyenségétől, súlyának bevallottságától függ.

Sándor Zita | 12. 02. 17.

Dunában nyargaló férfifogat

Metszetek – Duna Táncműhely

A Táncfarsang minden napjára egyetlen táncelőadás jut (kétnapnyi kivétel akad ugyan), így sem mindig egyszerű megtölteni nézővel a Móricz Zsigmond Színház Krúdy Kamaratermét. A negyedik napon Tasnádi Csaba igazgató kockáztatott: míg a Nagyszínpadon a beavató színházi foglalkozással előkészített és előadás utáni feldolgozó beszélgetéssel kísért Shakespeare mesék ment a Közép-Európa Táncszínháztól, addig a kamarateremben a Duna Táncműhely adott elő.

Sándor Zita | 12. 02. 16.

Néptáncon (és Káinon) innen és túl

Mindnyájan Káin gyermekei vagyunk – Szabolcs Táncegyüttes

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház által szervezett Táncfarsang harmadik napján a Szabolcs Táncegyüttes lépett fel, s töltötte meg a kamaratermet – ami az előző napon Mándy Ildikó Társulatának nem sikerült maradéktalanul. Mindkét előadás megnyerte magának saját közönségét, ám tagadhatatlan, hogy egy néptánccsoport sajátságos, előre nagyjából kiszámítható formanyelvvel és hatásmechanizmussal dolgozik.

Sándor Zita | 12. 02. 15.