Sorról sorra

Samuel Beckett: Szép napok – Katona József Színház, Sufni

Beckett darabját 2014 januárja óta játssza a Katona legkisebb játszóhelye. A Székely Kriszta rendezte előadás főszereplője Szirtes Ági, partnere Bezerédi Zoltán. Az előadáshoz új fordítást készített Dragomán György. Vele beszélgettünk.

Sándor L. István | 18. 07. 18.

Minden mögött ott a dráma árnyéka

Beszélgetés Dragomán Györggyel

Dragomán György 1973-ban született Marosvásárhelyen. A családjával 1988-ban települt át Magyarországra. Első regénye, A pusztítás könyve 2002-ben jelent meg, ezt követte A fehér király (2005) és a Máglya (2014), illetve a novellákat tartalmazó Oroszlánkórus (2015). 2003-ban írta első drámáját Nihil címmel. Ezt követte 2006-ban a Kalucsni, amelyet 2016-ban mutatott be a Kolozsvári Állami Színház, majd 2017-ben az Ódry Színpad. A darab most jelenik meg a Menni vagy maradni? című drámaantológiában. Ebből az alkalomból beszélgettünk Dragomán Györggyel az Írók Boltjában. Az alábbiakban a beszélgetés szerkesztett változatát közöljük.

Sándor L. István | 18. 05. 5.

Amit elfelejtünk

Dragomán György: Máglya – Vígszínház, Házi Színpad

Dragomán György harmadik regényéből, a Máglyából rendezett három ország négy színházában három különböző nyelven előadást a német Armin Petras. A nemzetközi koprodukcióban készült előadás(ok) magyar nyelvű változatát a Vígszínház Házi Színpadán játsszák.

Szűcs Mónika | 18. 05. 5.

Élet-színház

Szép Ernő: Vőlegény – Orlai Produkció

A magyar drámai hagyomány egyik fontos darabjából rendezett szép előadást Novák Eszter. Az Orlai Produkció által bemutatott Vőlegény kibontja a darab rétegeit, árnyalatait, és így a válogatott színészcsapatnak is nagyszerű lehetőségeket teremt, akik maradéktalanul élnek is ezzel. Remek alakítások sorát látni a sajátos stílusú, pontosan végiggondolt, ugyanakkor Szép Ernőhöz is hűséges produkcióban.

Mátyás Edina | 18. 02. 14.

Újratalálkozások

Beszélgetés az Orlai Produkció Vőlegény-előadásának szereplőivel és rendezőjével

Az Ellenfény beszélgetéssorozatot indított az évad fontos előadásairól. Elsőként Szép Ernő Vőlegényéről beszélgettünk, amelyet az Orlai Produkció mutatott be nyáron a Szentendrei Teátrumban, majd az évad elején a Belvárosi Színházban. Az alábbiakban az itt tartott közönségtalálkozó szerkesztett, írott változatát közöljük. A beszélgetésen Novák Eszter rendező mellett részt vettek az előadás szereplői.

Szűcs Mónika | 18. 02. 14.

Számvetés a történelemmel

Günter Grass: Bádogdob – Katona József Színház, Kamra

Günter Grass A bádogdobja a 20. századi irodalom egyik fontos alkotása. A regényből hasonlóképp jelentős filmadaptációt készített Volker Schlöndorff 1979-ben. Nemrégiben Mikó Csaba írt – a filmet is figyelembe véve – színpadi adaptációt a könyvből, amit Hegymegi Máté rendezésében a Katona József Színház társulata játszik a Kamrában.

Sándor L. István | 18. 01. 18.

Generációs indulatból

Beszélgetés Mikó Csabával, Gábor Sárával, Bereczki Csillával

A 2016/17-es évad egyik legfontosabb előadása a Bádogdob volt Hegymegi Máté rendezésében a Katona József Színház Kamrájában. Az előadásról, Günter Grass regényéről, illetve a belőle készült színpadi változatról beszélgettünk az adaptációt készítő Mikó Csabával és az előadás két dramaturgjával, Bereczki Csillával és Gábor Sárával.

Szűcs Mónika | 18. 01. 18.

Apokaliptikus kabaré

Szép Ernő: Emberszag – Vádli társulás

1944-es „élményeit" írta meg Szép Ernő Emberszag című könyvében. A német megszállás másnapján el kellett hagynia a margitszigeti kisszállót, ahol 33 évig élt, majd hamarosan a nővéreivel együtt be kellett költöznie egy Pozsonyi úti csillagos házba. Erről az időszakról szól az Emberszag, és arról a három hétről, amelyet munkaszolgálatosként Erődváros (ma Erdőkertes) határában tankcsapdákat ásva töltött. A naplóregényből Szikszai Rémusz rendezett előadást a Vádli Társulattal a Szkéné Színházban.

Bíró Kristóf | 17. 03. 25.