Folyamatos jelen

Gergye Krisztiánnal az Adaptáció Trikolor kapcsán a folyamatosan változó szerepekről és a valódi belső identitásról, önazonosság és politika kapcsolatáról, a tét nélküli művészet lehetetlenségéről, a menni vagy maradni kérdéséről beszélget Gyimesi Ágnes Andrea.

Gyimesi Ágnes Andrea

– Az identitás az önmagunkkal való azonosságot vagy valamely csoporttal való azonosulás élményét jelenti. Mi az identitás Gergye-féle definíciója?

Amikor felismered az önvalódat, és azt megtanulod működtetni a világban. Az önfelismerést, az önelfogadást és talán fanatikusan hangzik, de az önkiterjesztést is jelöli. És azt is, hogy milyen ellenállások jelennek meg ezzel szemben. Természetesen abban, hogy az ember milyen játékokat és szerepidentitásokat vállal magára, erős hatása van a külvilágnak. Más kérdés, hogy én fatalista módon a világról is azt gondolom, hogy nem véletlenül történik, hogy különböző identitás szerepeket kell időnként felvállaljak ahhoz, hogy a végső, a valódi identitásomhoz közelebb jussak.

– Ezek szerint az identitásunk kialakulásában van egyéni felelősségünk?

– Teljes mértékben. Ez a legnagyobb vállalásunk és választásunk.

– Az identitásunk választás kérdésre?

– Vállalás kérdése. Itt arra gondolok, hogy felvállalod az életed súlyát, felismered a saját és mások életében betöltött szerepedet, és el kell jutnod odáig, hogy azt érezd, igazsága van a létednek.

– Ritka adomány.

– Igen. Attól függetlenül, persze, belemész őrületbe, hülyeségekbe.

– Mindig lehet tudni, hogy mi tartozik hozzám és mi, nem?

– Ha komolyan veszed magad, és van erre időd és energiád, akkor lehetne tudni, ezek híján természetesen nem mindig tudja az ember. Néha belerohansz egy-egy helyzetbe, és ez a veszélye a kialakulatlan vagy alakuló identitásnak, hogy a világ valahogy úgy dolgozik, hogy te csak fuss. Négy-öt körön keresztül futtat, és ha nem vigyázol, máris valamely identitáshelyzetet húznak rád, belekerülsz egy nem feltétlenül hozzád tartozó körbe. Ezekre az apró részletekre is figyelni kell, mert lehet, hogy én egy közösséggel bizonyos mértékig azonos identitású vagyok, vagy tudok lenni, de ettől függetlenül tudom, hogy a valós identitásom micsoda.

 

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2010/11. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


10. 12. 13. | Nyomtatás |