Az abszolút pillanat

Beszélgetés Nagy Józseffel

A kortárs művészet egyik legfontosabb alkotója Nagy József. Mindig szellemi izgalmat jelentenek egyedi nyelven beszélő, sajátos univerzumot feltáró, gondolatgazdag előadásai. fel A színház mint nyelv alapelemeire bontásáról és a színházi alkotás belső alkímiájáról beszélgetett vele Gyimesi Ágnes Andrea.
Gyimesi Ágnes Andrea

 

– Van olyan életélményed, amire keresed a választ?

– Önmagában a színházcsinálás életélmény. Már nem keresem a választ, azt az indulásnál keresi az ember. Akkor tiszta kérdéseket próbál fölvetni, és ezekre a megfelelő közelítéseket, válaszokat, gondolatokat felsorakoztatni.

– Mára kérdések maradnak csak.

– Kérdések maradnak, minden műhelymunka a kérdésfelvetés megformálásáról szól. Az előadás már másról kell, hogy beszéljen, az előadásnak be kell fognia azokat a dimenziókat is, melyek túl vannak a kérdésfelvetésen és a válaszadási kísérleten. Az már a törvények szférájába tartozik. Ehhez viszont egy másfajta hozzáállás, fölkészülés és jelenlét szükséges.

– Azt mondod, hogy mikor színházművészettel foglalkozol, az anyag természetére vonatkozó tudományos kérdések is felmerülnek, például a rejtett anyag, a rejtett vonzások arányai, a látható és a láthatatlan matéria viszonya… Ennek találtam bizonyítékát a Megnevezhetetlenben, de még inkább a Pasodobléban, ahol az anyag átjárható és átlátható, mozgásban van és változik.

– Rögtön a sűrűjébe vágunk, ami nem baj, csak ez a téma olyan lényegi magot feszeget, ami nehezen elérhető. Valójában nem is nagyon értelmezhető, ez a legnagyobb probléma. Ez nem filozófiai kérdés, hanem valami más.

 

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2011/10. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


11. 12. 4. | Nyomtatás |